Σχετικά με τη Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία στο Ψ-Δίκτυο

Τι είναι η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική και πώς μπορεί να με βοηθήσει;

Η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική είναι μια διαπροσωπική διαδικασία που αποσκοπεί στο να παρέχει στήριξη, βαθύτερη κατανόηση ενός προβλήματος και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του. Στόχοι της θεραπευτικής/συμβουλευτικής είναι: α) να βοηθήσει το άτομο να εντοπίσει τα προβλήματα (άγχη, φοβίες, εσωτερικές συγκρούσεις, κτλ.) που στέκονται εμπόδιο στην προσωπική του ανάπτυξη, ολοκλήρωση και λειτουργικότητα, β) να διερευνήσει ποιες σκέψεις και συμπεριφορές συντηρούν αυτά τα προβλήματα και γ) να στηρίξει το άτομο να αποδεχθεί τα πραγματικά του συναισθήματα και να ανακαλύψει δημιουργικούς τρόπους έκφρασής τους. Βασικός ρόλος του θεραπευτή είναι να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο αποδοχής, εμπιστοσύνης και ελεύθερης έκφρασης, μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος μπορεί να επεξεργαστεί θέματα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος, που τον δυσκολεύουν να προχωρήσει και να ανακαλύψει νέες αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του, ώστε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του προς την κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμεί.

Χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

 Όλοι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα βρεθούμε αντιμέτωποι  με καταστάσεις που μοιάζουν να μας ξεπερνούν και δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία που σας δημιουργεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις (π.χ., άγχος, κατάθλιψη) ή επηρεάζει αρνητικά τομείς της  ζωής σας (π.χ., εργασία, σχέσεις) τότε η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Δεν είμαι σίγουρος/η αν θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Μπορώ να έρθω για μια πρώτη συνεδρία και έπειτα να αποφασίσω αν θέλω να συνεχίσω;

 Πολύ συχνά, ιδιαίτερα για τα άτομα εκείνα που δεν έχουν ξανακάνει ψυχοθεραπεία, μπορεί να συμβεί να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θέλουν να μπουν σε θεραπεία ή όχι, από τη στιγμή που αποτελεί μια άγνωστη διαδικασία ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη συνάντηση με έναν από τους θεραπευτές του δικτύου μας, μπορεί να αποσκοπεί ακριβώς στο να συζητήσει ο ενδιαφερόμενος/η τις όποιες αμφιβολίες, ερωτηματικά, σκέψεις ή συναισθήματα έχει σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία και με τη βοήθεια του ψυχολόγου, να διερευνήσει κατά πόσο η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες/προσδοκίες του και να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει.

Έχω πάει σε ψυχίατρο και μου έχει δώσει φάρμακα. Μπορώ να κάνω παράλληλα ψυχοθεραπεία;

Αν θελήσετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, κατά τη διάρκεια λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, χρειάζεται να ενημερωθεί ο ψυχίατρός σας και να ενημερώσετε εξίσου και τον ψυχοθεραπευτή, έτσι ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν την προσέγγισή τους προς όφελός σας.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Θεωρητικά, η ψυχοθεραπεία διαρκεί όσο έχει ανάγκη ο θεραπευόμενος. Στο Ψ-Δίκτυο, επειδή ο στόχος μας είναι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας, η ψυχοθεραπεία είναι βραχεία. Προσφέρουμε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο,  υπάρχει  η δυνατότητα να δοθούν επιπλέον 12 συνεδρίες (δηλαδή, συνολικά 24).

Μπορεί το συμβόλαιο μου να περιλαμβάνει λιγότερες από 12 συνεδρίες;

Η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι ο θεραπευόμενος να διερευνήσει βασικά θέματα που τον απασχολούν και να μπορέσει να αναπτύξει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισής τους. Γι’ αυτό  και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι προς όφελος του κάθε θεραπευόμενου να ολοκληρώσει τον κύκλο των 12 συνεδριών που παρέχονται από το δίκτυο μας.  Στην περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο επιθυμείτε ένα συμβόλαιο μικρότερης θεραπευτικής διάρκειας, μπορείτε να το συζητήσετε κατά την πρώτη συνάντησή σας με έναν από τους θεραπευτές μας και από κοινού να αποφασίσετε σχετικά με τη διάρκεια της συνεργασίας σας.

Σε πόσο χρόνο θα αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα από την ώρα που θα ξεκινήσω τις συνεδρίες;

Ο λόγος που οι άνθρωποι αποφασίζουν να μπουν στη θεραπευτική διαδικασία είναι γιατί βιώνουν κάποια δύσκολη κατάσταση ή κάποιο είδος πόνου. Στην αρχή είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πόσο καιρό θα χρειασθεί στον καθένα για να νιώσει καλύτερα, γιατί είναι κάτι υποκειμενικό και εξαρτάται από τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Συνήθως χρειάζεται σε όλους λίγος χρόνος (τουλάχιστον 6 με 7 συνεδρίες) για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τις όποιες αλλαγές και να αισθανθεί καλύτερα χωρίς αυτό να ισχύει απαραίτητα για όλους. Συνήθως, το άτομο που θα έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο ψυχοθεραπείας ή συμβουλευτικής νιώθει ότι έχει ανακουφιστεί, ωφεληθεί και βοηθηθεί από αυτές τις συναντήσεις.

Αν νομίζω ότι κάποιος δικός μου άνθρωπος χρειάζεται ψυχοθεραπεία;

Αν  πιστεύετε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, φίλος σας ή συνάδελφός σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, μιλήστε μαζί του για αυτή την εκδοχή. Αποφύγετε όμως να πιέσετε οιονδήποτε, αφού, προκειμένου να λειτουργήσει η ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό το άτομο που ξεκινά, να το θέλει ο ίδιος. Αν πιστεύετε ότι κάποιο ανήλικο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία και βρίσκεται υπό την κηδεμονία σας, συζητείστε το μαζί του (ειδικά στην περίπτωση των εφήβων) και μετά να επικοινωνήσετε εσείς με κάποιον από τους θεραπευτές μας. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, απευθυνθείτε σε συνεργάτες του Ψ-Δικτύου που ειδικεύονται σε παιδιά ή/και εφήβους.

Εργάζομαι τα πρωινά, βλέπετε κόσμο τα απογεύματα;

 Ναι. Ο κάθε συνεργάτης του Ψ-Δικτύου προσφέρει εβδομαδιαία κάποιες ώρες, είτε πρωινές, είτε απογευματινές ανάλογα με το πρόγραμμά του και τη διαθεσιμότητά του. Όταν επιλέξετε θεραπευτή, είτε ανάλογα με την περιοχή σας, είτε την εξειδίκευση και τη διαθεσιμότητα, θα συζητήσετε μαζί του το πρόγραμμά σας και θα βρείτε μία από κοινού αποδεκτή μέρα και ώρα. Αν η εργασία σας απαιτεί από εσάς διαφορετικές βάρδιες κάθε εβδομάδα, συζητήστε το με τον θεραπευτή σας και μαζί θα συμφωνήσετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα συναντήσεων που θα ταιριάζει στο πρόγραμμά σας.

Πόσο καιρό χρειάζεται να περιμένω για να κλείσω ραντεβού;

Στο Ψ-Δίκτυο ο στόχος μας είναι η άμεση ανταπόκριση.  Ωστόσο, αν ο θεραπευτής που έχετε επιλέξει δεν έχει διαθέσιμες ώρες και εσείς δεν επιθυμείτε να δείτε κάποιον άλλο συνεργάτη, τότε αναγκαστικά θα υπάρχει κάποιος χρόνος αναμονής. Εάν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο θεραπευτής της επιλογής σας θα σας δει άμεσα, μέσα στις επόμενες 7 μέρες. Κατά την πρώτη συνάντηση θα συμφωνήσετε μαζί με τον/την θεραπευτή/ριά σας, τις ώρες και τις μέρες που θα γίνονται οι συναντήσεις σας.

Τι συμβαίνει στην πρώτη συνάντηση με τον ψυχολόγο;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας συνάντησης, ο θεραπευτής θα σας κάνει μια  σειρά ερωτήσεων προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το θέμα που σας απασχολεί. Στη συνέχεια κι έχοντας αποκτήσει μια πιο  ξεκάθαρη εικόνα των δυσκολιών σας,  ο θεραπευτής θα συζητήσει  μαζί σας αν η ψυχοθεραπεία είναι  πραγματικά η καλύτερη δυνατή επιλογή για εσάς και αν το Ψ-Δίκτυο μπορεί να σας στηρίξει. Στην περίπτωση που ο θεραπευτής κρίνει ότι οι υπηρεσίες στο Ψ-Δίκτυο δεν επαρκούν, τότε θα σας δώσει τις πληροφορίες  που χρειάζεστε προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας πιο αποτελεσματικά. Επίσης στην πρώτη συνάντηση, θα συμφωνήσετε με τον θεραπευτή σας τη μέρα και την ώρα των συνεδριών, καθώς και το κόστος αυτών.

Πόσο διαρκεί μια συνέδρια;

Κάθε συνέδρια διαρκεί 50 λεπτά. Προτείνουμε να βρίσκεστε στο γραφείο του θεραπευτή στην ώρα σας, ώστε να ξεκινάτε τη συνεδρία εγκαίρως.

Γιατί πρέπει οι συναντήσεις να είναι σε εβδομαδιαία βάση;

Η συχνότητα των συναντήσεων παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας. Η ένταξη της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας, βοηθάει στο να δημιουργείται μια σταθερή σχέση μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου.

Τι γίνεται αν καθυστερήσω να έρθω στη συνεδρία;

Σε περίπτωση αργοπορίας ενημερώστε το θεραπευτή σας. Χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η συνεδρία θα τελειώσει στο προκαθορισμένο χρόνο και η χρέωση θα παραμείνει ίδια.

Αν δεν μου αρέσει ο θεραπευτής μου, μπορώ να αλλάξω;

Αν αισθάνεστε άβολα με τον θεραπευτή σας ή για τον οποιοδήποτε λόγο νιώθετε ότι δεν θέλετε να συνεχίσετε μαζί, σας προτρέπουμε να το συζητήσετε πρώτα μαζί του. Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να νιώθετε το ίδιο, τότε σε συνεννόηση με τον θεραπευτή σας και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υπόλοιπων συνεργατών, το Ψ-Δίκτυο θα σας προτείνει κάποιον άλλον.

Μπορώ να κάνω λίγες συνεδρίες τώρα και να κρατήσω τις υπόλοιπες για αργότερα;

Στο Ψ-Δίκτυο πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται έναν ελάχιστο χρόνο να πραγματοποιηθεί και να εδραιωθεί. Αυτός ο ελάχιστος χρόνος έχει οριστεί στις 12 συνεδρίες. Αν νιώσετε καλύτερα νωρίτερα, διατηρείτε το δικαίωμα να διακόψετε, αλλά προτού το αποφασίσετε σας προτρέπουμε να το συζητήσετε με τον θεραπευτή σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να «κρατήσετε» συνεδρίες για αργότερα, αφού σε άλλη χρονική στιγμή οι συνθήκες στη ζωή σας θα είναι διαφορετικές ή/και ο θεραπευτής σας μπορεί να μην είναι διαθέσιμος. 

Μπορώ να μοιραστώ τις συνεδρίες που δικαιούμαι με κάποιον φίλο ή συγγενή μου;

Ο κύκλος των 12 συνεδριών που προσφέρει το Ψ-Δίκτυο για κάθε θεραπεία προορίζονται αυστηρώς στο άτομο, το ζεύγος ή την οικογένεια που επικοινωνεί και ξεκινά τις συναντήσεις με το θεραπευτή και δεν αλλάζει στην πορεία της θεραπείας. Εάν υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής που νομίζετε πως θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις συναντήσεις με  έναν θεραπευτή και ανήκει στις ομάδες πληθυσμού που εξυπηρετεί το Ψ-Δίκτυο, προτρέψτε τον να απευθυνθεί σε όποιον θεραπευτή του Ψ-Δικτύου επιλέξει  και να αναζητήσει τις υπηρεσίες του.

Πως καθορίζεται το ποσό που θα πληρώνω για τις συνεδρίες;

Το Ψ-Δίκτυο προσφέρει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία χαμηλού κόστους. Το κόστος των συνεδριών κυμαίνεται μεταξύ 10€ έως 25€ και καθορίζεται στην πρώτη συνάντηση με τον θεραπευτή της επιλογής σας, βάσει της οικονομικής σας κατάστασης.

Θα χρεώνομαι αν κάτι μου συμβεί και δεν μπορώ να έρθω σε μία συνεδρία;

Οι συνεδρίες  λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση, την ίδια μέρα και ώρα που θα έχετε συμφωνήσει από κοινού με τον θεραπευτής σας, στην πρώτη σας συνάντηση. Εάν είναι απαραίτητο να ακυρώσετε τη συνεδρία, παρακαλείσθε να ενηρώσετε τον θεραπευτή σας το αργότερο 24 ώρες πριν. Ο θεραπευτής σας, θα σας προτείνει μία εναλλακτική ημέρα ή/και ώρα για αναπληρώσετε τη συνεδρία μέσα στην ίδια εβδομάδα. Αν δεν μπορέσετε να δεσμευτείτε σε αυτή την αναπλήρωση, η συνεδρία θα αφαιρείται από το σύνολο των δώδεκα και θα χρεώνεται κανονικά σαν να έχει γίνει. Αν η συνεδρία ακυρωθεί σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες, θα χρεώνεται και δεν θα αναπληρώνεται. Σε περίπτωση που η ακύρωση ζητηθεί από το θεραπευτή σας, θα σας προσφέρεται αναπλήρωση, η οποία αν δεν γίνει, δεν θα υπάρχει χρέωση, αλλά η συνεδρία θα αφαιρείται από το σύνολο των δώδεκα.